Milujete ryby? Ktorý druh najviac? Losos, tuniak, pstruh, zubáč… ako ich najradšej pripravujete?
Môj muž s rybami vstáva, aj líha. Neklamem, naozaj. Na raňajky ryby z konzervy alebo rybacia pomazánka alebo treska alebo rybací šalát, nepohrdne ani kyslými rybičkami. Na obed ryby alebo morské plody, rybacia polievka, nórska rybacia polievka… nikdy ho to neomrzí. Ak by existovala rybacia zmrzlina, zmaškrtil by aj tú!
Svokor sa tento rok dal na rybárčenie, ale zatiaľ všetky ryby púšťa. Je to skôr zábava a záhaľka pre vnúčatká spolu s ním. Na Vianoce vždy varí halászle on a všetci sa zalizujú.
Tento týždeň som varila nórsku rybaciu, ale zabudla som fotiť. Niekedy nabudúce. Dnes som si uľahčila pečenie a na spoločnom plechu som dala zapiecť na masle kôpku hlivy natrhanej na kúsky a zubáča. Iba trošku posypané soľou a drvenou rascou, nič viac. K tomu zeleninový šalát – čo dom dal: kel + zelená paprika + grécky syr + soľ, citrón, olivový olej. Možno trochu zvláštna kombinácia, ale skúste – mne kel v šalátoch chutí dokonca viac ako varený. Takýto bledozelený nie je ani veľmi aromatický. Keď sú tmavšie zelené listy, tak dám pol na pol s ľadovým šalátom, alebo dám viac všakovakej inej zeleniny. Obed za 15 min! A nepotrebovala som ani doštičku na krájanie, šalát som krájala priamo nad miskou, hlivu som natrhala rovno na plech 🙂
A viete čo je na tom naj? Že ja ryby a morské tvory nejem. Je to pre mňa príliš aromatické a nechutí mi to. Jedine znesiem tvarohovo tuniakovú pomazánku, kde je viacej tvarohu a konkrétna značka tuniaka. To je naše obľúbené na nedeľné ráno. Vždy som bola vyberavý jedák, hm. Takže ja som mala trochu väčšiu kôpku hlivy.
Baví vás varenie? Uvaríte svojim milovaným bez ochutnávania aj veci, ktoré samy neľúbite? Teší ma, ak mňamkajú, ak sa mi chuť podarí odhadnúť aj bez koštovania 🙂