Čo dnes variť: Hummus

čo dnes variť, hummus

Losos a grilovaná zelenina a cícerová kaša hummus. Nemôžu ma predsa kulinársky predbehnúť v nejakom jedacom kútiku a získať si cícerové srdce môjho muža!

Boli sme nedávno vybavovať niečo v klientskom centre v starej Ikei – živnosť, zdravotka, sociálka. Neďaleko je Yeme a jedáleň so všetkými druhmi kuchýň. Jedna z kuchýň ponúka hummus s rôznymi prídavkami a prílohami. Hoci je to na druhej strane Bratislavy, tak muž by tam len kvoli tomuto hummusovému kútiku bol ochotný cestovať na obed.

Pozerala som recepty na hummus na youtube a vyhovárala som sa sama pred sebou, že nemám food processor, aby som cícer rozmixovala úplne nahladúčko. Ale figu – zaváraný cícer v slanom náleve bol mäkučký a poradil si s ním aj môj tyčový mixér.

čo dnes variť, hummus

Návod a postup ako takéto čosi vyčarujete za 15 min.:

  • Zapneme rúru, aby sa vyhriala.
  • Očistíme a nakrájame zeleninu – ja som použila baklažán, batat, cvikľu, 2 zelené papriky.
  • Zeleninu dáme na olejom vymastený plech, osolíme, okoreníme – dala som steakové korenie a bazalku, sušený cesnak. Šup do rúry.
  • Z lososa odkrojíme kožu, nakrájame na tenšie dieliky a dáme ho na panvicke na oleji piecť. Olej by nemal byť úplne rozpálený, losos sa potom pokryje vyzrážanými bielkovinami.
  • Pečiem zakryté, lebo losos veľmi rád prská. Z oboch strán tak 2 minútky – kedze losos jedáva aj dcérka, musí byť dobre prepečený, preto ho krájam na tenšie. Na záver pridám kúsok masla. Po dopečení, aby ryba nestála v oleji, kým sa dokončí zelenina, tak zvyšný olej z panvičky zlejem a nechám prikryté, aby to bolo pri podávaní rovnako teplé.
  • Ak som lenivšia a ostane mi miesto na plechu, dávam lososa zapiecť rovno so zeleninou.
  • Cícer zlejeme a na sitku poriadne prepláchneme – v náleve sú uvoľnené všetky tie látky, čo spôsobujú nadúvanie, tak o tie veru nemusíme stáť. Potom do nádobky na mixovanie dáme cícer a vodu – asi tretinu množstva ako je cícer. Pridáme lyžicu olivového oleja a asi kávovú lyžičku citrónovej šťavy. soľ podľa chuti. Vymixujeme dohladka.
  • Ja som dala viac vody a hummus zostal redší ako som si predstavovala. Keď sa dopiekla zeleninka, pridala som pár krúžkov upečeného baklažánu a znovu hummus premixovala – veď sa za to nestrieľa 😊
  • A už len naservírovať. Dobrú chuť!